AYSKAD Loading

EAYSAD ve AYSKAD, Bakanlıktan Yıllık Periyodik Kontrollerin Ertelenmesini Talep Etti

EAYSAD ve AYSKAD, Bakanlıktan Yıllık Periyodik Kontrollerin Ertelenmesini Talep Etti

EAYSAD ve AYSKAD, Bakanlıktan Yıllık Periyodik Kontrollerin Ertelenmesini Talep Etti

Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD) ve Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD), T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından; "Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin" 2 ay süre ile ertelenmesini, kırmızı etiket için belirlenmiş olan 60 günlük sürenin de yedinci ayın sonuna kadar 30 gün ilave yapılarak uzatılmasını talep ettiler.   

Dünya geneline yayılan korona virüsü ile mücadelede çeşitli tedbirler alınırken, bir çok sektör de yaşanan süreçten olumsuz etkileniyor. Sektörün yaşadığı sorunları derleyerek T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ileten Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD) ile Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD) ise son olarak Bakanlıktan kendilerine en çok iletilen yıllık periyodik kontrollerin ertelenmesi ve kırmızı etiket için belirlenmiş olan 60 günlük sürenin de yedinci ayın sonuna kadar 30 gün ilave yapılarak uzatılmasını talep ettiler. Derneklerden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Dünya genelinde ortaya çıkan Covid-19 yeni tip korona virüsünün neden olduğu küresel salgın insan sağlığı bakımından önemli bir tehdit oluşturmaya devam etmekte olup, gereken tüm tedbirler yoğun bir şekilde ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Bildiğiniz gibi gerek Cumhurbaşkanlığımız tarafından gerekse Sağlık Bakanlığımızın salgın yayılımının önüne geçilmesi bakımından günlerdir ısrarla belirtmekte oldukları, zorunlu olmadıkça evden çıkmayın mesajları doğrultusunda tüm halkımızın duyarlı davranması ve riayet etmesi son derece önem arz etmektedir.

Sektörel dernekler olarak, halk sağlığını ve üye firmalarımızın hem idari hem de sahada hizmet veren tüm çalışanlarının öncelikle sağlıklarını düşünerek, toplumun bilinçlendirilmesi ve asansör sanayicisinin ekonomik anlamda kaygılarını gidermek amacıyla gerekli yönlendirmelerde ve girişimlerde bulunmaya gayret gösteriyor, bu yönde çalışmalarımızı halen sürdürüyoruz.

Derneğimizin 23 Mart 2020 tarih ve 057 sayılı Bakanlığımıza ilettiğimiz yazımızda, Asansör Periyodik Kontroller konusunda yaşanan aksaklıkları, gelişmeleri ve talebimizi iletmiştik. Yine Bakanlığımızın dağıtım Yerleri ile konu kapsamında tarafımıza da gelen yazısı, sektörümüz tarafından dikkatle okunmuş olup, firmalarımızın yazıda bahsi geçen tüm önlem ve tedbirleri kendi çalışma prensipleri doğrultusunda aldıklarını, bir süredir konuya gayet duyarlı yaklaşıldığını bilmenizi isteriz. Asansör firmalarımız salgın sonrasında da özellikle hastanelerde hasta nakillerini ve hizmeti kesintiye uğratmayarak, asansörleri çalışır durumda tutarak, tarafımızdan hazırlanan asansör içi-dışı hijyen ve kullanım kuralları çerçevesinde görsel ilanlarımızı halkımıza ulaştırarak, kimsenin asansör kullanımı sırasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına tüm kadroları ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Sağlık Bakanlığımızın son günlerde açıkladığı Koronavirüs hasta sayısında ve ölüm vakalarında artış olduğu malumunuzdur. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan ve bağışıklık sistemi düşük kişiler ile 60 yaş üstü vatandaşlarımızın daha fazla ölümcül risk taşıdığı, hasta kişilerinde mutlaka kendini karantina altında tutmasının şart olduğunu ifade eden yetkililerimizin yaptığı uyarıları dikkate almamız gerekmektedir. Bu yaş grubunda yer alan ve bölgemizde uzun yıllardır bu mesleğe gönül vermiş hem işletme sahibi hem de işçi statüsünde bulunan sayısız asansör sektör mensubu bulunmaktadır. Asansör sektöründe istihdam edilen bu şartlara haiz kişiler ve yakınları bugünlerde daha fazla endişe ve kaygı duymaktadırlar. Sağlıkları pahasına asansör sektöründe hizmet vermeye devam etmeye çalışan bu kişilerin durumları ile ilgili bir yaptırımımızın veya sektör adına verilen bir kararın olup olmadığı yönünde de derneğimize birçok dilekçe gelmektedir. Bizim bu konuda herhangi bir yaptırım yetkimizin bulunmadığı, ülkemizde de bu tip bir kararın veya bir genelgenin yayınlanmadığı belirtilmektedir. Ancak zaman geçtikçe aldığımız tepkilerden, yetkili makamların bu konuda bir çalışma başlatması yönünde bir bekleyişin hâkim olduğunu belirtmek isteriz. Firmalarımız her ne kadar önlem alarak binalara gidip Bakım, Onarım, Periyodik Kontrol ve Revizyon işlerini aksatmadan yapmaya çalışsa da bu durum aksi durumların yaşanmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Özellikle Periyodik Kontroller ve Revizyonlar konusunda firmalarımızın karşılaştığı sıkıntıları maddeler halinde sıralayacak olursak;

1. Periyodik Kontrole gidilen binanın bir veya iki vaka nedeniyle karantinaya alınmış olması,

2. Periyodik Kontrol sırasında sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulamaması,

3. Periyodik Kontrol sonrası, revizyon yapılacak binaya asansör personellerinin alınmaması

4. Bina sakinlerinin aidat ödeyememesi nedeniyle revizyon veya periyodik Kontrol bedellerine itiraz edilmesi,

5. Bina sorumlusu tarafından asansörlerde hijyen kurallarına uyulmaması,

6. Önümüzdeki günlerde, ilçelerde veya illerde uygulanabilecek karantina kararları sonrası yapılamayacak olan Periyodik Kontroller,

7. Asansör Firmalarının personellerinin sağlıklarını korumak ve sadece Bakım hizmetlerini yürütebilmek amacıyla nöbet sistemine geçmesi durumunda Periyodik Kontroller aksayacaktır.

Bina sorumluları düzenli asansör bakımlarının yapılmasını kat maliklerinin mağdur olmamasını isterken, periyodik kontrollerin ve revizyon işlerinin uzun süreceğini ve ekonomik anlamda sıkıntıya düşecekleri endişesi ve bahanesiyle işlerin ertelenmesini talep etmektedirler. Firmalarımızın bu durumda cezalı duruma düşmemeleri,ilgili mevzuatlar kapsamında konunun yeniden değerlendirilmesi gündeme gelmektedir. Bu bilgiler ışığında, görülen lüzum üzerine bu yazımız elzem olmuştur.

Söz konusu salgın nedeniyle kısmi olarak veya ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanması durumunda dahi firmalarımız, kilit öneme sahip tüm alanlarda kullanılan asansörlerin bakım ve servis hizmetlerini aksatmadan yerine getirecek bilinçte ve tüm hazırlıkları tamdır. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz durumlar kapsamında; Bakanlığımız tarafından Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin mümkünse 2 ay süre ile ertelenmesi eğer bu mümkün olmuyorsa, kırmızı etiket için belirlenmiş olan 60 günlük süreye 7. Ayın sonuna kadar 30 gün ilave yapılması yönünde bir kararın çıkması, hem asansör sektörüne hem Muayene Kuruluşlarına büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bu durum aynı zamanda ekonomik sıkıntılarla karşılaşacak olan bina sakinlerini ve bina yöneticilerini oldukça rahatlatacaktır. İçinde bulunduğumuz bu zor dönemde biz asansör sanayicisinin ve sektör çalışanlarının desteklenmesi ve bazı hususların göz önüne alınarak değerlendirmelere dahil edilmesi talebimizi arz eder, derneğimizin ve üyelerinin bu zorlukları aşma durumunda her zaman üzerine düşen görevleri yerine getirecek olduğunu bilmenizi isteriz."

06 Nisan 2020